Interview met oud-student over studiecoaching

Interview met Hansje Haarsma ervaringen studiecoaching

Voor Next Level Studentencoaching interviewde ik Hansje Haarsma, een student die in 2020 en 2021 studiecoaching volgde. Ik was benieuwd naar haar ervaringen destijds en de manier waarop zij op dit moment nog terugdenkt aan de begeleiding en één en ander toepast. Ook vroeg ik haar naar haar tips voor andere studenten. Hansje is nu 24 jaar en woont in Rotterdam. Zij volgde de studie International & European Law. Op dit moment doet zij een Traineeship cybersecurity.

Wat was voor jou de aanleiding om hulp in te schakelen?

De aanloop naar de hulpvraag was studie ontwijkend gedrag door faalangst en concentratieproblemen. Door dit gedrag kwam ik op een gegeven moment in een situatie dat ik zo veel stress kreeg wat leidde tot een heftige paniek aanval. Hierna besloot ik om op zoek te gaan naar een studie coach.

Vond je het lastig om om hulp te vragen?

Ja, het heeft een tijd geduurd voordat ik naar het advies van mijn ouders wilde luisteren. Mijn ouders hadden al veel langer door dat het nodig was, maar ik dacht dat ik het zelf allemaal wel kon. Jokes on me…

Wat had je al geprobeerd?

Ik had op de middelbare school wel een aantal bijlessen gehad maar altijd op het laatste moment. Natuurlijk had ik zelf ook wel naar verschillende studeer technieken gekeken en geprobeerd deze vast te houden. Uiteindelijk viel ik toch altijd weer in hetzelfde probleem.

In welke situatie bevond je je toen?

Door het weglopen van mijn studie creëerde ik veel onnodige stress voor mezelf. Hierdoor zat ik niet lekker in mijn vel. Het wakkerde het ook een gevoel aan van als ik het niet doe kan ik ook niet zo door mezelf falen, dus ging ik leukere dingen doen dan de dingen die ik moest doen. Dus ik haalde mijn tentamens pas na de herkansing want dan had ik al 2x gestudeerd. Of ik ging juist onnodig veel studeren op een verkeerde manier, door weinig pauzes te nemen en dagen en nachten door te gaan zonder tijd voor mezelf te nemen. En de juiste studie technieken mistte ik ook heel erg, dus dat hielp ook niet mee.  

Hoe heb je Next Level gevonden?

Via google, eigenlijk vrij random. Maar voelde me meteen op mijn gemak bij Daphne.

Wat was je grootste struikelblok?

Discipline en angst om te falen. Ook helpt mijn gebrek aan concentratie niet mee, dit is nog steeds een lastige.

Kun je iets meer vertellen over hoe de begeleiding eruitzag?

Is al een tijdje geleden, maar ik geloof dat we de eerste sessies om de week afspraken. Dan behandelde we steeds in 1 uur wat er die weken op de planning stond, hoe ik dat wilde aanpakken en dan vertelde Daphne me ook hoe ik dit het beste aan kon pakken en moest ik dit over die tijd eigenlijk gaan toepassen en dan terugkoppelen in de volgende sessie. Toen het iets beter ging werden de sessies iets minder regelmatig, denk 2 tot 3 weken ertussen. En dan hetzelfde als de sessies om de week. Ook gaf Daphne mij tips over mindfulness en andere lifestyle/mentale aanpassingen en hoe ik dit kon toepassen in mijn dagelijks leven. Dus het was niet alleen studie coaching maar ook mentale coaching.

Na hoeveel tijd merkte je verbetering en wat verbeterde er?

Redelijk snel eigenlijk. Moest heel veel blokken over maar was ook gemotiveerd om het goed te doen dus dat heeft ook geholpen. Ik denk dat ik een stukje zelfvertrouwen miste en daardoor dingen niet deed. Natuurlijk het uitproberen van de verschillende manieren van studeren en het vinden wat voor mij werkt heeft ook geholpen.

Wat heeft je het meest geholpen?

Het gevoel van zelf vertrouwen in mijzelf terugkrijgen en het vooruitplannen van mijn week. Ook de verandering van mijn blik op studeren was erg waardevol, namelijk het feit dat ik kon en mocht studeren in plaats van het “moeten” heeft mij erg geholpen. Hier denk ik het vaakst aan terug.

Wat heb je gedaan/ toegepast?

Creëren van blijvende routines tijdens het studeren, werkende schema’s maken met tijd voor mezelf, studie en andere dingen die op dat moment in mijn leven speelden. Maar vooral normale studie blokken gebaseerd op mijn concentratie boog in deze schema’s verwerken. Ook het besef dat ik een veel leukere ervaring van het leven heb als er niet een stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik dit en dat nog moest afmaken of aan beginnen. Maar door op tijd aan dingen te beginnen zojuist meer vrijheid te creëren om de dingen te doen die ik echt heel leuk vond. En als je op tijd begint aan dingen dan worden ze opeens ook veel leuker.

Wat en wie hielp(en) je op dat moment nog meer?

Mijn ouders waren een groot vangnet, maar ook maakte ik het beter bespreekbaar in mijn studentenhuis en vriendinnen groep. Hierdoor voelde ik me ook minder alleen omdat meerdere mensen met dezelfde problemen zaten.

Wat heb je onthouden van de begeleiding?

Pfoe, wat niet. Maar zoals eerder gezegd het omdenken van ik moet naar ik mag en welke onrust het weglopen voor dingen die er op de planning staan met zich meebrengt. Ook keek ik altijd te ver naar voren, waardoor ik soms de bomen door het bos niet meer zag. Door dingen in kleine, behapbare stukjes te knippen zie je dat je met kleine stapjes sneller vooruitkomt dan in een keer hele grote sprongen te maken (Dit doe ik nu nog steeds af en toe, dus het is maar goed dat ik dit aan het schrijven ben want het is ook weer een friendly reminder naar mezelf ;))

Hoe komt dat nu nog terug?

Onverwachts maar ik mis het studeren zelfs een beetje, ik had juist de smaak lekker te pakken en toen was ik opeens klaar. Nu ben ik aan het begin van mijn professionele carrière en ook hier moet ik het wiel weer uitvinden. Dus toen Daphne mij vroeg om dit stukje te schrijven ben ik weer in de materialen gedoken en heb zo weer op werk niveau kunnen zien dat haar tips en werkwijzen nog steeds van pas komen.

Welke talenten en kwaliteiten heb je, hoe komen die terug in wat je doet?

Ik ben heel gedreven en wil graag dingen goed doen. Ik wil het beste doen voor mijn mede mens en hoop zo ook anderen te inspireren. Momenteel zit ik op een awareness project waarbij al deze kernwaarde goed naar voren komen om zo de maatschappij een stukje veiliger te maken.

Welke tips kun je geven aan andere studenten die strugglen met hun studie?

Praat er met anderen over, hoe eng dit ook is. Ga met Daphne in zee, want zonder haar had ik echt niet gestaan waar ik nu sta, of pas veel later.

Welke plannen heb je nog voor de toekomst?

Nog een master doen naast m’n baan, want studeren is toch wel leuk als je weet hoe het moet! En over een tijdje mijn eigen bedrijf opzetten waarbij ik hopelijk een positieve bijdrage lever aan de wereld.