Hoe blijf ik gemotiveerd: Een Zelfdeterminatietheorie perspectief
Als student sta je vaak voor uitdagende taken en verantwoordelijkheden, variërend van het bijhouden van studiestof tot het behalen van deadlines. Je zal niet de eerste student zijn die ergens onderweg zijn of haar motivatie (tijdelijk) verliest. De Zelfdeterminatietheorie, ontwikkeld door Deci en Ryan, biedt echter inzichten die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven tijdens je studie.
De Zelfdeterminatietheorie stelt dat intrinsieke motivatie, die voortkomt uit persoonlijke interesse en voldoening, leidt tot langdurige betrokkenheid en succes. Hier zijn enkele praktische tips vanuit deze theorie om gemotiveerd te blijven als student:
- Ontwikkel een helder doel:
Begin met ontdekken en formuleren van je langetermijndoelen. Wat wil je bereiken met je studie? Of het nu gaat om een specifieke carrière, persoonlijke groei of een passievolle interesse, het hebben van duidelijke doelen zal je motivatie versterken. Wat maakt dat je je wil inzetten? Waar doe je het voor?
- Verbind je studie met persoonlijke waarden:
Probeer de relatie te begrijpen tussen wat je studeert en jouw eigen diepere waarden en interesses. Hoe draagt je studie bij aan je persoonlijke groei en de realisatie van je waarden? Door deze verbinding te maken, vergroot je de betekenis en waarde van je inspanningen.
- Autonomie bevorderen:
Zelfdeterminatie bloeit op in een omgeving waarin autonomie wordt gestimuleerd. Neem het heft in eigen handen bij het plannen van je studierooster, het kiezen van vakken en het bepalen van je studiemethode. Dit vergroot je gevoel van controle en versterkt je intrinsieke motivatie.
- Waardeer waar je mee bezig bent, heb oog voor (kleine) succesjes:
Erken je eigen prestaties, hoe klein ze ook zijn. Het behalen van kleine doelen kan bijdragen aan een gevoel van competentie en zelfvertrouwen. Dit kan je motivatie versterken om door te gaan en grotere uitdagingen aan te pakken.
- Beloningen en erkenning:
Beloon jezelf voor het behalen van mijlpalen. Dit kan variëren van een extravagante kop koffie wanneer je de helft van je taken van die dag hebt gedaan tot een avond je uit wanneer je een tentamen hebt gehaald. Het moet wel leuk blijven natuurlijk!
- Verbondenheid zoeken:
Zoek connectie met medestudenten en docenten. Samen studeren, ervaringen delen en elkaar aanmoedigen kan een gevoel van verbondenheid creëren, wat je motivatie weer ten goede komt.
- Wees flexibel:
Accepteer dat er uitdagingen en tegenslagen zullen zijn. Flexibiliteit in je aanpak stelt je in staat om obstakels te overwinnen zonder je motivatie te verliezen. Leer van fouten en zie ze als kansen voor groei.
- Zelfreflectie:
Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je studievoortgang en je persoonlijke ontwikkeling. Wat gaat goed? Wat kan beter? Door bewust te zijn van je successen en groeipunten blijf je gemotiveerd om jezelf te verbeteren.
Door te investeren in de drie psychologische basisbehoeften (competentie, autonomie en verbondenheid), kun je jouw intrinsieke motivatie versterken en gemotiveerd blijven gedurende je studieperiode. Onthoud dat motivatie een dynamisch proces is en dat het normaal is om af en toe een dipje te ervaren. Met de juiste mindset en strategieën kun je echter obstakels overwinnen en met succes je academische doelen bereiken.