7 tips voor het schrijven van scripties (van der Molen & van Namen, Profielen januari 2018)

Hieronder vind je handige tips voor het zoeken naar literatuur en het schrijven!!

Scripties worden vooral beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoek. En die neemt toe als je bestaande kennis op een juiste manier gebruikt en verwerkt. Brenda Lems en Lucienne van der Wilt van de mediatheek geven tips.

1. Wantrouw Google, gebruik meerdere bronnen

Google biedt veel informatie, maar ook kwalitatief slechte bronnen. Bovendien is Google ver in het personaliseren van hits. Dit betekent dat Google voorselecteert en resultaten die voor jou mogelijk wel nuttig zijn niet toont. Wissel daarom af en toe van pc, verwijder de cookies of log in met het incognitovenster in Google Chrome en gebruik Google Scholar als zoekmachine. Ga naar de mediatheek, fysiek of online, om andere bronnen aan te boren. De mediatheek beschikt over digitale en papieren bronnen en meer dan tachtig betaalde databanken (met onder andere full text-artikelen uit kwalitatieve (vak)bladen). Ook staan de bibliotheek van de Erasmus Universiteit en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor het gereduceerde tarief van € 15,- tot je beschikking. Gebruik deze rijkdom voor betere scripties.

2. Stappenplan literatuuronderzoek

Weten hoe je informatie kunt vinden, moet je leren. Wacht niet tot je afstudeerjaar, maar begin in je eerste studiejaar. Bestudeer de pagina ‘Stappenplan literatuuronderzoek’ van de mediatheek. In vijf stappen leer je om informatie te zoeken en te beoordelen.

3. Gebruik Endnote

Je hebt iets interessants gelezen wat perfect aansluit op de onderzoeksvraag van je scriptie, maar waar ook alweer? Omdat je de bron niet kan terugvinden, kun je de informatie nu niet gebruiken. Zonde. Het programma Endnote helpt je om via Word referenties op de goede plek in je scriptie te zetten en maakt automatisch een literatuurlijst aan. Bovendien gebeurt dat volgens de richtlijnen voor literatuurverwijzingen. Endnote doorzoekt databases, updatet je research, beheert referenties en helpt je om een eigen bibliotheek aan te leggen. ‘It’s like having a research assistent’, claimt Endnote in een promo-video. Dit programma, dat meer dan 200 euro kost, is voor studenten en medewerkers van HR gratis te gebruiken.
Lems en Van der Wilt raden aan al in het eerste jaar met Endnote te beginnen. Zo kun je verder in je studie profiteren van literatuur die je ooit al eens hebt moeten bestuderen. Handleiding en info vind je hier.

4. Verwijzen

Het gebruik van teksten en ideeën van anderen in je scriptie of artikel is toegestaan, mits je de originele (informatie)bron vermeldt. Er zijn verschillende verwijsstijlen. Op de Hogeschool Rotterdam wordt er vaak gewerkt met de APA-methode, maar ook MLA, Harvard, IEEE en Chicago worden regelmatig gebruikt.
Je kunt ook op YouTube bekijken waarom je bronnen moet vermelden.

Lees ook: ‘Waarom een scriptie schrijven zo moeilijk is’.

5. Superhandig: info per opleiding

Op de site van de mediatheek vind je databanken, boeken, vakliteratuur en aanbevolen websites per opleiding. Doe er je voordeel mee!

6. Ga naar het taalcentrum

Het taalcentrum (inlog) ziet studenten liefst al in hun eerste jaar, vertelt projectleider Rianne de Zeeuw-Oprel. ‘Omdat zij er hun hele studie gemak van kunnen hebben. Maar ook met scripties ben je bij ons welkom. We kijken dan samen naar de aanpak, doelgroep, de manier van formuleren en geven tips om de scriptie vorm en inhoud te geven.’ Het taalcentrum herschrijft of corrigeert niet. Neem een eerste versie van je scriptie mee of andere stukken die je geschreven hebt, zodat het taalcentrum je persoonlijk kan adviseren.

7. Kies een schrijfvak als keuzeonderwijs

Studenten kunnen ook keuzevakken in creatief schrijven (IvL), zakelijk schrijven (IvL), schrijfvaardigheid, samenvatten en effectieve schriftelijke communicatie volgen, op verschillende niveaus. Zoek op Hint naar ‘ondersteunend onderwijs’ (als keuzevak).

8. Kies keuzevak van mediatheek

De mediatheek biedt ook een keuzevak aan over informatievaardigheid: Slim! Zoeken en vinden van informatie. De cursus is te vinden in N@Tschool: IVLVZM01KL.

9. LiteratUurtje

En tenslotte kun je voor hulp en advies ook individueel langsgaan bij de mediatheek, tijdens het LiteratUurtje.

Tekst: Esmé van der Molen, Dorine van Namen