Hogere salarissen en grotere baankans na hbo-opleiding

Meer studenten dan ooit kiezen voor het hoger beroepsonderwijs, maar het hbo kampt nog steeds op aanzienlijke schaal met studenten die voortijdig afhaken.

Dat blijkt maandag uit de Keuzegids HBO 2018.

Voor studenten die hun opleiding afronden, is de kans op een baan toegenomen en zijn de salarissen gestegen, maar het verschil tussen studierichtingen blijft groot.

NU.nl berichtte eerder op basis van informatie van persbureau ANP dat het hbo kampt met lesuitval en daardoor ook met vertraging.

Navraag bij de redactie van de Keuzegids leert dat het ging om een verkeerde interpretatie van het woord uitval. Het ging hier om uitval van studenten en niet om lesuitval.

 

Avans

Net als vorige keer komt Avans (Breda, Den Bosch) als beste hogeschool uit de bus, gevolgd door Windesheim (Zwolle, Almere) en de Hanzehogeschool in Groningen.

De meest opvallende stijger is de NHL in Leeuwarden die in 2018 fuseert met Stenden Hogeschool (Leeuwarden, Meppel, Emmen) tot NHL Stenden. NHL stond enkele jaren onderaan bij de middelgrote scholen, maar hoort dit jaar bij de subtop.

 

HvA

De Hogeschool van Amsterdam staat onderaan de lijst. De HvA scoort 0,5 punt minder dan hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht. Die drie hogescholen delen de een-na-laatste plek.

Twijfelen en vergelijken loont, concluderen de opstellers. Wie het makkelijk vond om een studie te kiezen, blijkt vaak in het eerste studiejaar veel minder studiepunten te halen dan anderen, die lang met hun studiekeuze geworsteld hebben. Door twijfel maken scholieren in het eindexamenjaar een betere afweging.

 

Keuzegids

De Keuzegids wordt elk jaar uitgebracht en beoordeelt opleidingen op het gebied van niveau, samenhang en persoonlijke aandacht.

De gids is gebaseerd op actuele gegevens over toelatingseisen, onderwijskwaliteit en kansen op de arbeidsmarkt.